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Staff Interpretation - February 13, 2013 
Noncoaching Staff Members and Student-
Athletes Speaking at Banquets (I) 

The academic and membership affairs staff determined that noncoaching staff members without sport specific              
responsibilities (e.g., athletics director, compliance administrator, athletics academic counselor) are permitted to speak 
at a banquet attended by prospective student-athletes provided the noncoaching staff member does not have contact 
with the prospective student-athletes (or their parents/legal guardians) and does not make a recruiting presentation. 
Furthermore, it is permissible for a currently enrolled student-athlete to speak at a banquet attended by prospective   
student-athletes provided the student-athlete does not make a recruiting presentation and the promotional activity     
legislation is satisfied. If the student-athlete's attendance at the event is not at the direction of an institutional staff  
member, then the student-athlete would be permitted to have contact with the prospective student-athletes in      
attendance. 

[References: NCAA Division I Bylaws 12.5.1.1 (institutional, charitable, education or nonprofit promotions), 13.1.2.7-(a) 
(off campus contacts), 13.1.8.1 (banquets or meetings at a prospective student-athlete's educational institution), 13.1.8.2 
(banquets or meetings at locations other than a prospect student-athletes educational institution); official interpretation 
(10/19/12, Item No. 11-a) and official interpretation  (5/7/87, Item No. 14-c), which has been archived] 
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NCAA Division I institutions should note that an institution's coach may participate in recognized state, regional, national or 
international training programs or competition organized and administered by the applicable governing body, provided the 
coach is selected by the applicable governing body and the participants are selected by an authority or a committee of the 
applicable governing body that is not limited to athletics department staff members affiliated with one institution. 

The following information is intended to assist the membership with the application of legislation governing state, regional, 
national or international training programs ("training program"). 

Question No. 1: May an institution's coach engage in recruiting activities while attending competition in conjunction with 
the coach's role in a training program if the coach is receiving expenses from the training program? 

Answer: No. If the training program is paying expenses associated with the coach attending the competition (e.g.,         
transportation, lodging, meals), the institution's recruiting activities would be subsidized by the training program. Such   
subsidization is not permitted. However, the training program may pay expenses that are unique to the coach's                
participation in the training program or compensate the coach for his or her participation (e.g., fees associated with event 
participation, going rate for coaching services) without subsidizing institutional recruiting activities. Providing such           
expenses or compensation is permissible because such expenditures (or compensation) would not have been necessary 
had the coach attended the competition solely for recruiting purposes. 

Question No. 2: May an institution's coach engage in recruiting activities while attending competition in conjunction with 
the coach's role in a training program if the training program will not provide expenses, but expenses may be reimbursed 
by the institution? 

Answer: Normally, it would not be permissible for a coach to use his or her funds for recruiting on behalf of the institution. 
However, the coach may engage in recruiting activities and receive reimbursement of expenses first outlayed by the coach, 
provided the expenditures are preapproved in general (e.g., recruiting trip is preapproved, as opposed to each specific    
expenditure being preapproved) and the preapproval is consistent with institutional policies. Under this scenario, the     
expenses are permissible because the institution has control over the funds expended for recruiting activities on its behalf. 

Institutions should note that, while it is permissible for institutional funds to support a national team or training program, it 
is not permissible to make a donation, directly or indirectly, to a local training center that involves a student-athlete from 
that institution or any prospective student-athletes. 

Question No. 3: Does the analysis change if the coach is acting on behalf of a local sports club instead of a state, regional, 
national or international training program while attending the competition? 

Answer: Yes. An institution is not permitted to sponsor or subsidize a local sports club. Therefore, the institution is not    
permitted to provide any expenses that would offset expenses otherwise incurred by the local sports club, including the 
cost of the coach's attendance in his or her capacity as the local sports club coach. In contrast, an institution is permitted to 
contribute to a national team or a state, regional, national or international training program. 

[References: NCAA Division I Bylaws 13.11.1 (prohibited activities), 13.11.2.4.3 (institutional sponsorship of local sports 
clubs), 13.11.3.3 (state, regional, national or international training programs) and 13.14.1 (institutional control); staff      
interpretation (8/7/92, Item No. 9-a-[5]), staff interpretation (8/22/07, Item No. 3), and educational columns (3/1/12, Item 
No. 3) and (11/7/12, Item No. 1)] 

Educational Column - February 14, 2013 
Institution Providing Recruiting Expenses to Coach While Acting in Capacity for State, Regional, 

National or International Training Program (I) 
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Educational Column - February 14, 2013 
Definition of Registration with the NCAA Eligibility Center (I) 

NCAA Division I Bylaws 13.6.3 and 13.9.1 include a requirement that a high school or preparatory school prospective      
student-athlete be registered with the NCAA Eligibility Center and on the institution's Institutional Request List (IRL) before 
being provided an official visit or written offer of athletically related financial aid. 

A prospective student-athlete is considered to be registered with the NCAA Eligibility Center once the individual has       
successfully completed the online registration process on the NCAA Eligibility Center website, which includes an agreement 
to the Ethical Conduct statement per NCAA Bylaw 10.1, and has made a successful payment or indicated that he or she is 
eligible to receive a fee waiver. The prospective student-athlete will receive a payment confirmation email, as well as an 
email confirming successful registration with his or her 10-digit NCAA ID. 

To qualify for a waiver of the NCAA Eligibility Center fee, the prospective student-athlete must already have received a fee 
waiver from ACT or SAT. If the prospective student-athlete has not been granted a fee waiver by ACT or SAT, he or she is 
not eligible for a waiver of the registration fee. 

Prospective student-athletes who qualify for a fee waiver may be provided an official visit or written offer of athletically 
related financial aid even if the high school official has not yet attested to the fee waiver. However, the prospective student
-athlete must be registered with the NCAA Eligibility Center. 

To determine whether a prospective student-athlete has successfully registered, please follow these steps: 

Log on to the NCAA Eligibility Center's Member Institution Portal and enter your institution's login information. Navigate to 
the IRL tab and then IRL Activation to search for the prospective student-athlete. 

If the prospective student-athlete does not appear on the IRL Activation search page, that student has NOT registered and 
is NOT permitted to take an official visit or be provided a written offer of athletically related financial aid. 

If the prospective student-athlete's name and NCAA ID appear, the student is considered registered, and is eligible to      
receive an official visit and a written offer of athletically related financial aid. 

[References: NCAA Division I Bylaws 13.6.3 (requirements for official visit) and 13.9.1 (requirements for offer of athletically 
related financial aid)] 

Staff Interpretation - February 14, 2013 
Use of Retest SAT or ACT Scores for Initial Eligibility (I) 

The academic and membership affairs staff confirmed that if a student-athlete is required to retake the SAT or ACT         
following initial, full-time collegiate enrollment because the validity of the student-athlete's qualifying test score achieved 
prior to enrollment is challenged, the student-athlete would be considered to have satisfied the test-score time limitation if 
the retest score is high enough to validate the pre-enrollment score. However, if the student-athlete's score on the post-
enrollment retest is high enough to be considered a qualifying score but is not high enough to validate the pre-enrollment 
score, the student-athlete would not be considered to have satisfied the test-score time limitation. Only private retest 
scores achieved through a standardized examination, administered in accordance with secure procedures set forth by the 
testing agency (no residual campus testing) may be used to satisfy initial-eligibility requirements. Such a retest is not       
required to be administered on a national testing date. 

[References: Bylaws 14.3.1.3 (test-score requirements) and 14.3.1.3.1 (test-score time limitation); official interpretation 
(08/14/1996 Item No. 5-a-8) and staff interpretation (07/16/1999 Item No. a) which have been archived] 
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March Recruiting Calendars 

Cross Country/ Track & Field 

Su M T W Th F Sa 

     1 2 

3 4 5 6 7 8 9 

10 11 12 13 14 15 16 

17 18 19 20 21 22 23 

24 25 26 27 28 29 30 

31  

 

Baseball 

Su M T W Th F Sa 

     1 2 

3 4 5 6 7 8 9 

10 11 12 13 14 15 16 

17 18 19 20 21 22 23 

24 25 26 27 28 29 30 

31  

 

Women’s Volleyball 

Su M T W Th F Sa 

     1 2 

3 4 5 6 7 8 9 

10 11 12 13 14 15 16 

17 18 19 20 21 22 23 

24 25 26 27 28 29 30 

31  

 

Men’s Lacrosse 

Su M T W Th F Sa 

     1 2 

3 4 5 6 7 8 9 

10 11 12 13 14 15 16 

17 18 19 20 21 22 23 

24 25 26 27 28 29 30 

31  

 

Women’s Lacrosse 

Su M T W Th F Sa 

     1 2 

3 4 5 6 7 8 9 

10 11 12 13 14 15 16 

17 18 19 20 21 22 23 

24 25 26 27 28 29 30 

31  

 

Softball 

Su M T W Th F Sa 

     1 2 

3 4 5 6 7 8 9 

10 11 12 13 14 15 16 

17 18 19 20 21 22 23 

24 25 26 27 28 29 30 

31  

 

   Dead Period Contact Period Quiet Period  Evaluation Period

Note: This is a color coded visual of the recruiting calendars, please consider this when printing. 

Women’s Basketball staff members shall not exceed 

100 recruiting person days. A recruiting person day 

is defined as one coach engaged in an off-campus 

recruiting activity of a WBB prospect on one day; 

two coaches engaged on the same day shall use two 

recruiting days 

Women’s Basketball 

Su M T W Th F Sa 

     1 2 

3 4 5 6 7 8 9 

10 11 12 13 14 15 16 

17 18 19 20 21 22 23 

24 25 26 27 28 29 30 

31   

 

 All live evaluations during the academic year shall 

be limited regularly scheduled high/prep school and 

two-year college contests/tournaments, practices and 

regular scholastic activities involving other student-

athletes enrolled only at that institution. 

Men’s Basketball 

Su M T W Th F Sa 

     1 2 

3 4 5 6 7 8 9 

10 11 12 13 14 15 16 

17 18 19 20 21 22 23 

24 25 26 27 28 29 30 

31  
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Spring Championships Schedule 

Colonial Athletic Association Spring Championships 

SPORT FORMAT DATES SITE 
Swimming & Diving 

  

7 (men) 
9 (women) 

Feb. 27 – Mar. 2, 2013 George Mason University 

Wrestling 

  

7 March 9, 2013 Boston University 

Men’s Basketball 

  

7 March 9 - 11, 2013 Richmond Coliseum 

Richmond, VA 

Women’s Basketball 

  

9 March 14 - 17, 2013 The Show Place Arena 

Upper Marlboro, MD 

Men’s & Women’s Tennis 

  

7 (men) 
8 (women) 

April 18 - 21, 2013 College of 
William & Mary 

Women’s Golf 

  

9 April 19 - 21, 2013 St. James Plantation 

Southport, NC 

Men’s Golf 

  

8 

  
April 26 - 28, 2013 St. James Plantation 

Southport, NC 

Women’s Lacrosse 

  

4 

  
May 3 & 5, 2013 Highest Seed 

(Final Four Setting) 

Men’s Lacrosse 

  
4 May 1 & 4, 2013 Highest Seeds 

(Top 2 seeds host) 

Outdoor Track & Field 

  

4 (men) 
7 (women) 

May 3 - 4, 2013 

  
Towson University 

Softball 

  

4 May 8 - 10, 2013 Highest Seed 

(Final Four Setting) 

Women’s Rowing 6 May 19, 2013 Occoquan Reservoir 
Fairfax, VA 

Baseball 

  

6 May 22 - 25, 2013 James Madison University 


